Nyheder
Nyheder
9. januar 2023
Der er store ambitioner for Håndværkskollegiet på Musicon, og efter halvandet års forberedelse og involvering af interessenter og eksperter er der nu nedsat tre tværfaglige teams, som er i arkitektkonkurrence om kollegiet. For at dokumentere denne fase af byggeriet får BRFfonden produceret en dokumentarfilm, hvor de håndværkerlærlinge, der har været med til at præge kollegiet, får en fremtrædende rolle
I sensommeren 2023 bliver det vindende projektforslag for Håndværkskollegiet på Musicon offentliggjort. Det bliver kulminationen på den igangværende konkurrence for byggeriet, der skal ligge i den nye Musicon-bydel i det sydlige Roskilde.
For at fortælle historien om tilblivelsen af kollegiet får BRFfonden produceret en dokumentarfilm, der skal følge forløbet frem til konkurrencens afslutning, og forhåbentlig give vigtige læringer og erfaringer videre til bygge- og arkitektbranchen.
“Der er to primære årsager til, at vi ønsker at dokumentere dette forløb for omverdenen: Selvom vi bygger nyt, er det vores ambition at skabe en bygning, som allerede har en historie, når den står færdig, fordi vi tror på, at det kan bidrage til at gøre den til en bedre ramme for de fremtidige beboere. Hertil kommer, at en række elementer i selve udviklingsprocessen repræsenterer en anderledes måde at tænke ejendomsudvikling på, som kan være til gavn og inspiration for den bredere branche,” siger Kristian May, adm. direktør i BRFfonden.
Som et bidrag til kollegiets konkurrenceprogram er der bl.a. afholdt en række fysiske og sociale afprøvninger, hvor 30 håndværkerlærlinge har ageret ‘testbeboere’ på et simuleret kollegie på samme beliggenhed som det faktiske byggeri. Her har arkitekter og andre eksperter skullet interviewe og observere dem for at opnå ny viden om målgruppen.
Se en video fra afprøvningerne her
Det er det kreative bureau Frame & Work, der har fået til opgave at producere dokumentaren. De har været i gang med optagelser siden afprøvningsforløbet i efteråret 2022.
“Vores kreative omdrejningspunkt er altid mennesker, og derfor er et projekt som dette også særligt interessant for os. Her har man valgt at gå helt tæt på de mennesker, det hele handler om: de håndværkerlærlinge, der potentielt kunne være beboere på kollegiet, og tage udgangspunkt i deres ønsker, behov og drømme. Og netop lærlingene kommer også til at få en fremtrædende rolle i den dokumentar, vi er i gang med,” siger Emil Spangenberg, der er partner og CEO i Frame & Work.
Foruden afprøvningerne og den tætte dialog med lærlingene er der lagt stor vægt på tværfaglighed og samarbejde undervejs i processen, og det er også tre tværfaglige teams, med eksperter i bl.a. kunst, bæredygtighed og sociale fællesskaber, der deltager i konkurrencen.
Dokumentaren ventes at få premiere, efter konkurrencen er afholdt, og det vindende forslag er fundet.