Nyheder

Fremtidens håndværkere får kvalitets-kollegium i Roskilde

1. november 2021

Et helt nyt kollegium er på vej til Musicon-bydelen i Roskilde. Det er dedikeret unge lærlinge på håndværkeruddannelserne tilknyttet byggeri. BRFfonden står bag byggeriet, og målet er at styrke respekten omkring håndværksfagene og tiltrække flere unge til byggefagene. Onsdag d. 27. oktober blev projektet godkendt i byrådet, og om fredagen underskrev borgmester Tomas Breddam og BRFfondens direktør, Kristian May, en aftale om udvikling af projektet.

Der er tryk på byggeriet. Men det bliver svært at holde dampen oppe, hvis det ikke lykkes at få flere unge til at uddanne sig inden for håndværksfagene. For i takt med, at de ældre i håndværksbrancherne går på pension, skal der være nok unge tømrere, murere og andre i de bygningsrelaterede fag til at tage over.

For at hjælpe den udvikling på vej, skal der nu bygges tre helt nye håndværkskollegier – to i Jylland og et på Sjælland. Musicon-bydelen, som er nabo til Roskilde Tekniske Skole, er udvalgt til at huse det sjællandske håndværkskollegium, og ambitionerne er store, både hvad angår arkitektur, bæredygtighed og rammerne for studier og fritid.

Uddannelser for alle

Her bliver der plads til 84 håndværkslærlinge, som kan se frem til helt særlige værkstedsfaciliteter og fællesarealer i høj byggemæssig kvalitet. Fredag d. 29. oktober satte borgmester Tomas Breddam sin signatur på projektudviklingsaftalen sammen med Kristian May, der er direktør i BRFfonden og Fonden for Håndværkskollegier.

”Det er en stor dag for udviklingen af Musicon og for Roskilde Kommune. Nu sætter vi endnu en solid streg under, at Roskilde er en helt central uddannelsesby. Her tilbyder vi gode muligheder til alle unge, uanset hvilken retning man vælger. Jeg glæder mig over, at der bliver gjort noget særligt for vores kommende generation af håndværkere, som vi har så meget brug for,” siger Roskildes borgmester, Tomas Breddam.

Også hos BRFfonden er glæden stor: “Nu er der en konkret placering til alle tre kollegier, og netop Musicon-bydelen har så meget liv i form af kultur og foreningsliv, at de unge får en ekstra dimension her,” siger Kristian May, direktør for BRFfonden og Fonden for Håndværkskollegier, som med aftalen har sikret sig forkøbsret på grunden, når den kommer i udbud.

Gode rammer i et dynamisk miljø

”I BRFfonden vil vi så at sige være med til at skabe rammer for dem, der skaber rammer for os. Kollegierne skal være den optimale ramme for de unge lærlinges udvikling og uddannelsesmuligheder. Vi har valgt at bygge steder, hvor der er et behov og nogle gode samarbejdspartnere. Og her i Roskilde her vi haft et særligt godt øje til placeringen lige ved siden af erhvervsskolerne og midt i et virkelig dynamisk miljø med Roskilde Festival Højskole, Orange Makers og skatehal som de nærmeste naboer,” siger Kristian May.

Hvis Fonden for Håndværkskollegier, efter offentligt udbud, køber grunden, kan håndværkskollegiet i Roskilde sandsynligvis slå dørene op for de nye beboere i begyndelsen af 2027. Byggeriet er en vigtig brik i udviklingen af det nye Hal 12-kvarter i Musicon-bydelen. Her skal kollegiet suppleres af en udbygget, moderniseret og mere åben skatehal, en række selvbyggerboliger, et stort parkeringshus og et byggeri med lejligheder og butikker ud mod hovedgaden Rabalderstræde.

FAKTA: Om Danmarks nye håndværkskollegier

  • BRFfondens bestyrelse vedtog i 2016 en strategi med fokus på at etablere ’state of the art’-kollegier, primært rettet mod unge under uddannelse i håndværksfag tilknyttet byggeri.
  • Det økonomiske grundlag kommer fra en ny fond, Fonden for Håndværkskollegier, som er stiftet og økonomisk understøttet af BRFfonden.
  • Kollegierne skal bidrage til at tiltrække unge håndværkere til uddannelser inden for håndværksfagene og derigennem være med til at genetablere prestigen ved at lære et håndværk og videreføre den danske håndværkstradition.
  • Der er planlagt tre kollegier: I Horsens, Herning og Roskilde. Det første af dem, i Horsens, blev der taget første spadestik til i begyndelsen af denne uge.
  • De tre kollegier skal, ud over boliger, også indeholde værksteder og andre faciliteter til at understøtte beboernes faglige udvikling og ambitioner.
  • Læs mere på brffonden.dk og på musicon.dk

Kontakt:

Direktør i BRFfonden og Fonden for Håndværkskollegier, Kristian May, tlf. 50605438

Leder af Musicon-sekretariatet, Andreas Høegh, tlf. 51151977

Håndværkskollegiet bliver opført i det nye Hal 12-kvarter på Musicon mellem erhvervsskolerne på Pulsen og Musicons kulturelle centrum. Her får 84 unge optimale rammer for uddannelse og udvikling.

« Flere nyheder