Nyheder

Håndværkskollegiet i Horsens har fået en forstander

27. juli 2020

Carl Schneider håber på, at et Håndværkskollegium med fokus på høj faglighed vil kunne ændre synet på håndværkuddannelserne og skabe større respekt om de faglærte håndværkere.

Tirsdag d. 2. juni 2020 var Carl Schneiders første arbejdsdag som ny forstander på det kommende Håndværkskollegium i Horsens. Det er BRFfonden, der står bag initiativet, og ideen er at unge mennesker i håndværkslære får mulighed for at bo på et kollegium, der understøtter deres uddannelse. Her kan de møde ligesindede og indgå i et fællesskab med andre ambitiøse unge mennesker, der kan inspirere hinanden i den faglige og menneskelige udvikling. Tanken er at dannelse og uddannelse skal gå hånd i hånd, indspireret af højskolebevægelsen. Til det formål har BRFfonden oprettet Fonden for Håndværkskollegier, som har ansat Carl Schneider som forstander. Her, allerede flere år før kollegiet står færdigt, er den nye forstander tiltrådt for at udvikle rammerne omkring både fagligheden og praktikken.

”Jeg håber på, at Håndværkskollegiet i Horsens får ry for at være et sted, hvor man er med til at udvikle samvittighedsfulde og dygtige håndværkere, som både har de menneskelige værdier og fagligheden i orden.”

Carl Schneider har en solid håndværksmæssig baggrund, blandt andet mange år som selvstændig snedkermester. Håndværkskollegiet i Horsens er uden sidestykke i Danmark, men Carl Schneider er selv efteruddannet på en lignende værkstedsskole i Stockholm. Denne skole har et internationalt ry på grund af den meget høje faglige kvalitet, og en afgang herfra garanterer at man kan sit håndværk – og lidt til. Denne garanti for kvalitet vil den nye forstander gerne skabe på det kommende Håndværkskollegium.

”Vi skal sørge for, at håndværket igen får den prestige det fortjener. Jeg håber, jeg kan tage nogle af mine egne stærke værdier med ind i stillingen. Der er desværre ført en uddannelsespolitik i for mange år, hvor man har ment, at alle bare skal have en studentereksamen og efterfølgende en videregående uddannelse. Den tendens vil jeg gerne være med til at bryde. Vi skal have unge mennesker til at vælge en håndværksuddannelse med hjertet, fordi de føler, at det vil give dem et arbejdsliv, der skaber værdi for dem selv og for samfundet. Et arbejdsliv, de kan være stolte af.”

Der er stadig et stykke tid til de første kollegianere kan søge om optagelse og rykke ind i kollegiets faciliteter, men forstanderen og Fonden for Håndværkskollegier er allerede i gang med planlægningen af indretning og værksteder.

”Vi skal tiltrække unge, ambitiøse mennesker, der er villige til at gøre en stor indsats for at blive dygtige håndværkere. Kollegianerne kan komme fra tekniske skoler eller andre uddannelser, det vigtigste er, at de brænder for deres fag. BRFfonden har meget klare og stærke ambitioner om, at vi skal sætte barren højt og være med til at løfte håndværksfagene i Danmark. Og det er ikke nogen hemmelighed, at vi med tiden ønsker at tiltrække os international opmærksomhed, bl.a. gennem udbud af sommerkurser for danske og udenlandske håndværkere.”

Carl Schneider er ved at afhænde sin egen snedkervirksomhed og er i gang med at sammensætte en ungdomsgruppe, der skal være med til at udvikle den kultur, der skal præge kollegiet.

”Det er en meget stor beslutning at stoppe som selvstændig og det bliver et helt andet arbejdsliv at være forstander for et kollegium, men det føles rigtigt og godt. Mit nye job er spændende og jeg glæder mig til de mange udfordringer, som stillingen byder på.”

Håndværkskollegiet i Horsens forventes at stå klar i 2023.

 

« Flere nyheder