Nyheder

Nu sættes arkitektkonkurrencen for Håndværkskollegiet på Musicon i gang

9. januar 2023

Efter halvandet års grundige forberedelser, undersøgelser og afprøvninger sammen med faglige eksperter, rådgivere, kunstnere, lokale interessenter og håndværkerlærlinge sætter BRFfonden nu ord på ambitionerne for det tredje håndværkskollegium, som har fået navnet Håndværkskollegiet på Musicon. Samtidig sættes der navn på de tre hold, der skal udarbejde forslagene til det kommende kollegie frem mod offentliggørelse af det vindende projekt i august

Håndværkskollegiet på Musicon bliver et byggeri med ekstraordinært høje ambitioner i forhold til både bæredygtighed, fællesskab for beboere såvel som naboer, og kollegiets kunstneriske og æstetiske kvalitet.

Det er hovedoverskriften for konkurrenceprogrammet for Håndværkskollegiet på Musicon, som er udarbejdet af BRFfonden i samarbejde med en lang række samarbejdspartnere. Programmet er den foreløbige kulmination på halvandet års projektudvikling af kollegiet, som efter planen skal tages i brug i løbet af 2027, og opføres i Musicon-bydelen i den sydlige del af Roskilde.

”Vi bygger først og fremmest til de kommende beboere: de engagerede og dygtige håndværkerlærlinge, som i fremtiden skal forme og formes af kollegiet. Derfor har vi samarbejdet tæt med en stor gruppe af lærlinge undervejs for at kunne tage udgangspunkt i deres ønsker og behov. Men vi bygger i lige så høj grad noget til omverdenen – både til håndværksbranchen, til kollegiets kommende naboer i den særlige og dynamiske Musicon-bydel, og til et samfund hvor der i stadig større grad er behov for, at vi som bygherre går forrest med at udvikle projekter, der understøtter den grønne omstilling. Alle disse overvejelser ligger til grund for den konkurrence, vi nu sætter i gang,” siger Kristian May, direktør i BRFfonden.

Konkurrencen tager udgangspunkt i tre temaer, som der ønskes konkrete forslag og løsninger til i selve byggeriet: Aktive fællesskaber, bæredygtig arkitektur og byggeri, og kunst og kreativitet. Blandt andet stilles der krav om, at byggeriet som minimum skal DGNB Guld-certificeres, ligesom der lægges vægt på fleksibilitet og muligheden for, at beboerne selv kan forme og ændre på kollegiets indretning. Der skal også være et bygningsintegreret kunstprojekt som kreativt hovedgreb for kollegiet, ligesom byggeriet i høj grad skal integreres med resten af Musicon-bydelen. Derfor får kollegiet, der før hed Håndværkskollegiet i Roskilde, også nyt navn efter bydelen.

En inddragende og eksperimenterende proces

Vejen til konkurrenceprogrammet har været brolagt med tæt involvering af bl.a. arkitekter, kunstnere, repræsentanter fra de håndværksfaglige uddannelser, naboer og andre interessenter fra Musicon. I efteråret 2022 afholdt BRFfonden desuden en række fysiske og sociale afprøvninger, hvor 30 lærlinge fra Roskilde Tekniske Skole blev ”testbeboere” på et simuleret håndværkskollegie i en rå industrihal, som ligger på samme grund som det fremtidige kollegie. Deres input indgår som en væsentlig del konkurrenceprogrammet.

Læs også: Lærlinge bliver en aktiv del af byggeprogrammet for Håndværkskollegiet i Roskilde

”For at udforme konkurrenceprogrammet har vi prøvet at tænke alle de forskellige fagligheder og ekspertiser sammen, og udvisket skellet mellem fageksperter og fremtidige beboere for at skabe det bedst tænkelige fundament for kollegiet. Flere af de tegnestuer, der deltager i konkurrencen, har også været en aktiv del af selve udviklingen, hvilket er ret nyskabende i forhold til denne type projekter. Denne tilgang med tværgående samarbejde er det også ambitionen skal fortsætte i videst mulig omfang under selve konkurrencen,” siger Sille Askefrø Bjørn, partner, proceskonsulent og arkitekt hos Hele Landet, der er overordnet procesrådgiver for byggeriet.

Derfor er der også til konkurrencen sammensat tre tværfaglige teams med bl.a. arkitekter, landskabsarkitekter, ingeniører, kunstnere og antropologer med ekspertise inden for kollegiets tre centrale temaer. Undervejs afholdes der også både et fælles opstartsmøde og en fælles workshop i Hal 11 i Musicon-bydelen, hvor de tre teams vil have mulighed for at foretage yderligere afprøvninger sammen med testbeboerne.

Se en oversigt over de deltagende teams her

For at dokumentere processen og tilblivelsen af kollegiet for eftertiden, og for at dele ud af viden og erfaringer undervejs i forløbet, får BRFfonden desuden optaget en dokumentarfilm. Optagelserne til filmen har været i gang siden efteråret 2022.

Læs mere om dokumentarfilmen her

Det vindende forslag ventes offentliggjort i august 2023, og kollegiet skal efter planen stå færdigt og tages i brug i 2027.

Fakta: Om kollegiet og konkurrence

  • Tre tværfaglige teams skal udforme løsningsforslag til det kommende kollegie. Se dem her.
  • Byggeriet har tre bærende temaer, der kredser om fællesskaber, bæredygtighed og kunst.
  • Kollegiet skal opføres på en 5.400 kvm stor grund i Hal 12-kvarteret i Musicon-bydelen i Roskilde.
  • Blandt kollegiets nærmeste naboer kan nævnes Roskilde Tekniske Skole og Roskilde Festival Højskole.
  • Kollegiet ventes at få plads til 84 beboere, fordelt på 72 boliger.
  • Kollegiet ventes at få 3 projektværksteder, 2-3 specialværksteder til projekter, der kræver særlige arbejdsforhold, samt et multifunktionelt storrum.
  • Det vindende forslag ventes offentliggjort i august 2023, og kollegiet skal efter planen tages i brug i 2027.

« Flere nyheder