Nyheder

Dorte Mandrup vinder arkitektkonkurrencen om Håndværkskollegium i Herning

7. december 2021

BRFfondens andet håndværkskollegium i Herning er rykket et skridt nærmere realisering med valget af arkitekter til byggeriet. Valget er faldet på de anerkendte arkitekter Dorte Mandrup, og det bliver et markant anderledes byggeri end det første håndværkskollegium, som netop nu er under opførelse i Horsens.

Vinderforslaget er inspireret af Hernings særlige- og mangeårige fokus på skabelsen af ikon-agtige byggerier. Kollegiet skal etableres som et tilsvarende ikon, hvor det store ellipseformede tag danner en klar figur i landskabet, og det indre cirkulære rum bliver et nyt landskabs/samlingsrum for hele bydelen. Den store form brydes op af 4 store portåbninger, der kobler sig til et overordnet stisystem i området. I portåbningerne foreslås diverse aktiviteter og tilbud såsom cafe, kiosk, cykelværksted m.m. Den cirkulære og ovale form udtrykker programmets ønske om at signalere fællesskab mellem håndværksfagene.

”Håndværkskollegiet er en hyldest til håndværkstraditionerne, der også trækker tråde ind i arkitektfaget. Det gode håndværk fremmer den gode arkitektur. Projektet er en unik mulighed for både at opdyrke nye kreative løsninger og styrke respekten omkring håndværksfagene ved at skabe gode og smukke rammer, hvor håndværkslærlinge kan lære af hinanden, danne stærke fællesskaber og udvikle deres talent. Med den skulpturelle ellipseform markerer vi det interne fællesskab og skaber samtidig et bæredygtigt og fleksibelt byggeri i materialer, der smukt illustrerer, hvad håndværksdisciplinerne formår at skabe sammen,” siger grundlægger og kreativ direktør Dorte Mandrup.

Kristian May, der er direktør i BRFfonden er også begejstret for valget:

”Vores ambition er, at de kollegier, vi bygger, skal fungere i samklang med de områder, de bliver opført, i og bibringe områderne nyt liv og inspiration. Og det er jeg sikker på vil ske med kollegiet i Herning. Det har været helt afgørende, at kollegiet kan blive en ramme om tværfaglig nysgerrighed og samarbejde. Håbet er, at kollegiet bliver en levende lærebog i funktionelt og æstetisk holdbare løsninger, der svarer på fremtidens udfordringer og viser, hvordan samspillet mellem de forskellige fag kan resultere i et unikt byggeri af højeste kvalitet såvel arkitektonisk som håndværksmæssigt.”

BRFfonden har besluttet foreløbigt at opføre tre håndværkskollegier for at ”skabe rammer for dem, der skaber rammer for os” – unge, som tager en håndværksmæssig uddannelse primært indenfor byggeri. Samtidig ønsker fonden, at kollegierne skal medvirke til at styrke respekten for og give et positivt image omkring håndværksfagene og tiltrække flere unge til uddannelserne. Derfor er håndværkskollegierne et tilbud til mennesker, der er motiverede, engagerede og ambitiøse i forhold til deres faglige og personlige udvikling.

Partnere på projektet er:

Landskab: Kristine Jensen Landskab og Arkitektur
Ingeniør: MOE A/S

Du kan læse mere om håndværkskollegierne her.

Du kan læse hele dommerkomiteens betænkning her.

Yderligere oplysninger:

Kristian May
Direktør, Fonden for Håndværkskollegier
Tlf: 50605438, mail: may@ffhk.dk

Cecilie Frydenlund Nielsen
Communication Manager, Dorte Mandrup
Tlf: 23954174, mail: ceni@dortemandrup.dk

« Flere nyheder